
 

Revisions to the COVID-19 Prevention 
Emergency Temporary Standards 
(effective May 6, 2022) Frequently 
Asked Questions 

COVID-19 Prevention Emergency Temporary Standards 

The COVID-19 Prevention Emergency Temporary Standards remain in effect. The 

workplace standards were updated in May 2022. The revisions are in effect until 

December 31, 2022. More information on the recent revisions to the COVID-19 

Prevention Emergency Temporary Standards is available on Cal/OSHA's Frequently 

Asked Questions. 

May 7, 2022 

Please note: Footnotes describing the updates to these FAQs can be found at the 
bottom of this webpage. 
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Background Back to top 

1. Q:  Why did Cal/OSHA propose revising the COVID-19 Prevention
Emergency Temporary Standards?

A:  Cal/OSHA proposed revisions to the COVID-19 emergency temporary
standards (ETS) in light of updated guidance from the California Department
of Public Health (CDPH) and to make the ETS more flexible if changes are
made to CDPH guidance in the future.

2. Q:  What is the status of the ETS?

A:  The following are the effective dates of the ETS:

 Original ETS: November 30, 2020.

 First re-adoption: June 17, 2021.

 Second re-adoption: January 14, 2022.

 Third re-adoption: May 6, 2022.

3. Q:  What are the effective dates of this version of the ETS?

A:  This latest ETS update is effective from May 6, 2022 through December
31. 2022.

What Changed Back to top 

1. Q:  What are the important changes in the May 6, 2022 revised ETS?

A:  The important changes include the following:

o Definitions. Some of the definitions in the ETS were revised. (Cal.
Code Regs., tit. 8, § 3205(b))

 The definitions of “close contact” and “infectious period” are now
defined so that their meaning will change if CDPH changes its
definition of the term in a regulation or order. This will allow more
flexibility and consistency with CDPH.

 The definition of “COVID-19 test” was simplified to make it easier
to use self-administered and self-read tests. A video or
observation of the entire test process is no longer necessary; just
a date/time-stamped photo of the test result will now be
sufficient.

 The definition of "fully vaccinated" was deleted as this term is no
longer used in the regulations. All protections now apply regardless
of vaccination status and ETS requirements do not vary based on
an employee’s vaccination status.
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o Face Coverings. Changes were made to face covering requirements 
(Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205(c)(6) 

 Face coverings requirements are the same for all employees 
regardless of vaccination status. 

 Face coverings are no longer mandatory for unvaccinated 
workers in all indoor locations.  

 Face coverings are mandatory in the ETS when CDPH requires 
their use, which currently includes the following indoor settings, 
regardless of vaccination status (this list will change if CDPH 
changes their requirements):  

• Emergency shelters  

• Cooling and heating centers 

• Healthcare settings  

• Correctional facilities and detention centers 

• Homeless shelters   

• Long term care settings & adult and senior care facilities 

o Cleaning and disinfecting requirements were deleted (Cal. Code 
Regs., tit. 8, § 3205(c)(7)) 

o Respirators must be provided for voluntary use to employees who 
request them and who work indoors or in vehicles with other persons. 
This now applies to all employees where previously it only applied to 
unvaccinated employees. This is consistent with changes made 
throughout the regulation to provide the same protections to all 
employees regardless of vaccination status (Cal. Code Regs., tit. 8, § 
3205(c)(7)(C)). 

o COVID-19 testing must be made available to all employees with 
COVID-19 symptoms. As with respirators, this now applies to all 
employees regardless of vaccination status whereas previously it only 
applied to unvaccinated employees (Cal. Code Regs., tit. 8, § 
3205(c)(7)(D)). 

o Exclusion of employees who had close contact. The detailed 
prescriptive requirements for exclusion of employees after close 
contact have been deleted. Instead, employers must review CPDH 
guidelines for employees who had close contact and implement 
quarantine and other measures in the workplace to prevent COVID-19 
transmission in the workplace. This allows for greater flexibility in the 
regulations (Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205(c)(9)).  For more 
information, please refer to the section on CDPH's Isolation and 
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Quarantine Guidance in the general FAQs, and to Cal/OSHA’s fact sheet 

on quarantine and isolation. 

o Exclusion of employees with COVID-19. The requirements for 
employees who test positive for COVID-19 have been updated to 
reflect the most recent April 6, 2022 CDPH isolation and quarantine 
guidelines. Regardless of vaccination status, employees who test 
positive can return to work after 5 days if the employee has a negative 
test, symptoms are improving, and they wear a face covering at work 
for an additional 5 days. Otherwise most employees can return after 10 
days. (Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205(c)(10)). For more information, 
please refer to the section on CDPH's Isolation and Quarantine 

Guidance in the general FAQs, and to Cal/OSHA’s fact sheet on 

quarantine and isolation. 

o Outbreaks 

 Testing and Exclusion. Employees who had close contacts must 

test negative or be excluded from the workplace until the return to 
work requirements for COVID-19 cases in are met. (Cal. Code 
Regs., tit. 8, § 3205.1(b)(2)(C)) 

 Partitions/barriers. Employers no longer need to consider the 
use of barriers or partitions to reduce COVID-19 transmission in 
outbreaks. These requirements have been deleted. (Cal. Code 
Regs., tit. 8, § 3205.1(d)(3)) 

o Major Outbreaks 

 Testing and Exclusion.  All employees in the exposed group 
must test negative or be excluded from the workplace until the 
return to work requirements for COVID-19 cases in are met. 
(Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205.2(b)) 

 Partitions/barriers. Similar to the regular outbreak section, 
partition and barrier requirements have also been deleted and 
are no longer required. (Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205.2(c)) 

o Employer-Provided Housing. 

 Immunity status. Exceptions for fully vaccinated and recently 
recovered residents have been deleted and protections in this 
section apply to all residents regardless of their immunity status. 
(Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205.3(a)(5) and (g)) 

 Cleaning and disinfecting requirements have been deleted and 
are no longer required. (Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205.3) 

o Employer-Provided Transportation 

 Vaccination status. An exception for fully vaccinated 
employees has been deleted and protections in this section 
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apply to all vehicle occupants regardless of vaccination status. 
(Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205.4) 

 Face coverings.  

• Mandatory face covering use by all in vehicles has been 
deleted. Instead of this requirement, employers must 
review CDPH and local health department 
recommendations regarding face coverings and 
implement face covering policies that effectively eliminate 
or minimize COVID transmission in vehicles. (Cal. Code 
Regs., tit. 8, § 3205.4(c)(2)) 

• There is a new requirement for employers to train 
employees on CDPH and local health department 
recommendations regarding face coverings and the 
employer’s policies. (Cal. Code Regs., tit. 8, § 
3205.4(c)(3)) 

 Cleaning and disinfecting requirements have been deleted and 
are no longer required. (Cal. Code Regs., tit. 8, § 3205.4) 

2. Q.  Are there requirements from the previous version of the ETS that will 
remain in place? 

A:  Yes, they include but are not limited to the following requirements: 

o Establishing, implementing, and maintaining an effective written 
COVID-19 Prevention Program. 

o Providing effective training and instruction to employees on the 
employer’s prevention plan and their rights under the ETS. 

o Providing notification to public health departments of outbreaks. 

o Providing notification to employees of exposure and close contacts. 

o Offering COVID-19 testing after potential exposures. 

o Requirements for responding to COVID-19 cases and outbreaks. 

o Isolation and exclusion pay requirements. 

o Basic prevention requirements for employer-provided housing and 
transportation. 

Physical Distancing Back to top 

1. Q:  Are there physical distancing requirements in the revised ETS? 

A:  There are no physical distancing requirements in the revised ETS except 
as follows: 
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o During an outbreak (three or more employees in an exposed group),
employers are required to evaluate whether physical distancing is
necessary to control the transmission of COVID-19.

o Physical distancing must be used in a major outbreak (20 or more
employees in an exposed group) for all employees, regardless of
vaccination status except when an employer demonstrates that
maintaining six feet of distance is not feasible. When it is not feasible to
maintain six feet of distance, persons must be as far apart as feasible.

o Employers are under an ongoing requirement to assess workplace
hazards and implement controls to prevent transmission of disease.
There may be circumstances in which employers determine that
physical distancing is necessary in their workplace.

Respirators Back to top 

1. Q:  Are there any changes to respirator requirements in the May 6, 2022
ETS compared to the previous version of the ETS?

A:  Respirators must be provided to employees upon request regardless of
vaccination status. Previously respirators only had to be provided to
unvaccinated employees upon request.

Face Coverings Back to top 

1. Q:  Are there any changes to face covering requirements in the May 6,
2022 ETS compared to the previous version of the ETS?

A:  Unvaccinated employees are no longer required to wear face coverings in
all indoor locations.

Employers must continue to provide face coverings and ensure they are worn
when required by orders from the CDPH. The February 28, 2022 masking

order from the CDPH requires that all workers in the following sectors wear
face coverings indoors:

o Emergency shelters and cooling and heating centers

o Healthcare settings (applies to all healthcare settings, including those
that are not covered by the State Health Officer Order issued on July
26, 2021)

o State and local correctional facilities and detention centers

o Homeless shelters

o Long Term Care Settings & Adult and Senior Care Facilities
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Cal/OSHA will continue to enforce the requirement of universal masking 
where it is required by CDPH orders. 

In addition, employees can request face coverings from the employer at no 
cost to the employee and can wear them at work, regardless of vaccination 
status, without fear of retaliation, as specified in section 3205(c)(5)(J). 

Testing Back to top 

1. Q:  What are the testing requirements of the revised ETS? 

A:  Employers must offer testing at no cost to employees during paid time to: 

o Symptomatic employees, regardless of vaccination status and 
regardless of whether there is a known exposure.  

o All employees regardless of vaccination status, who have had close 
contact with a COVID-19 case, except for recently recovered 
employees. 

o All employees except for recently recovered employees and employees 
who were not at work during the relevant period, regardless of 
vaccination status, in an outbreak or a major outbreak. During an 
outbreak, all close contacts must either be tested or excluded from the 
workplace until the return to work requirements for COVID-19 cases in 
are met. During a major outbreak, all employees must either be tested 
or excluded until these return to work requirements are met. 

o When following CDPH's Isolation and Quarantine Guidance to keep 
employees working or return them sooner, if tested. 

2. Q:  What are the testing requirements for returning to work after a 
positive COVID-19 test or close contact? 

A:  In some cases, employees may be able to return to work sooner if they 
receive a negative test. Please refer to the section on CDPH's Isolation and 

Quarantine Guidance in the general FAQs, and to Cal/OSHA’s fact sheet that 
explains the impact of the latest CDPH guidance on the Emergency 
Temporary Standards. 

Outbreaks Back to top 

1. Q. How will Cal/OSHA ensure employees are adequately protected if 
there is a surge in COVID-19 cases? 

A: The revised ETS still requires employers to implement more protective 
requirements if an outbreak or major outbreak occurs in a workplace.  
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Enforcement Back to top 

1. Q: Will Cal/OSHA issue citations for employers who do not implement
all provisions of the ETS immediately?

A:  Employers must implement the revised ETS by May 6, 2022.

FAQ Revision and Updates Back to top 

• January 14, 2022

o Entire FAQ page updated to reflect revisions effective January 14, 
2022 to the COVID-19 ETS

• February 25, 2022

o Updated Face Coverings section Q&A number 2

• March 1, 2022

o Removed Vaccines section

• March 2, 2022

o Added Face Coverings Q&A number 1

o Removed Face Coverings Q&A number 1 and 2

• May 7, 2022

o Entire FAQ page updated to reflect revisions effective May 6, 2022 to 
the COVID-19 ETS
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